Aktiviteter

Vi ser ett stort värde i att vistas utomhus och tillbringar oftast en dag/vecka i skogen. De äldsta barnen lagar sin lunch där medan de yngre går hem och äter sin lunch lagad av egen kock på förskolan.

Vi arbetar aktivt för att ge barnen tillgång till alla sina språk såsom musik, rytmik, drama, konstnärligt skapande och konstruerande. Förskolans läroplan är vårt styrdokument.

Skogen

En gång i veckan går de äldsta barnen 4,5-6 år till skogen. Tillsammans arbetar vi vidare i pågående projekt. Djur, natur, lek och vetenskap står i centrum. De får också prova på att tälja och såga. Det lagas mat i skogen och ansvarsbarnen hjälper till. Skogsvistelsen ska vara ett kompiment till den övriga verksamheten där barnen utmanas på andra sätt. Varje barn har med sig sittunderlag, vatten och frukt. I slutet av vårterminen bjuder vi in alla vårdnadshavare till ett drop-ut där barnen får dela med sig av det som de upplevt under läsåret.

För de mellanstora barnen

Vi har också skogsverksamhet anpassat för de mellanstora barnen. Barnen mellan 2,5 och 4 år på avdelningen Igelkotten går en gång i veckan till en närbelägen skog. Alla har ryggsäck med sig med frukt för en gemensam fikastund .

I skogen har vi en liten samling då vi sjunger och leker lekar samt pratar om både djuren och naturen. Barnen lär sig att leka med det som skogen har att erbjuda: stubbar, pinnar, kottar, bygga kojor mm. De får stor förståelse i att vara rädda om naturen och de små djuren. Även på denna avdelning bjuds det in till drop-ut.

För de allra yngsta

De allra yngsta barnen går till den närliggande skogen bakom förskolan en gång i veckan. Vid dessa tillfällen går vi igenom olika saker vi hittar på vägen som tex pinnar, mossa, löv eller olika djur. Vi sjunger också sånger, gör ramsor och leker lekar. Dadda är en handdocka som kommer på besök varje vecka för att prata med barnen om saker som finns i naturen.

Sångsamling

Varje fredag efter frukost träffas alla barn och pedagoger för sångsamling. Pedagogerna turas om att ansvara för samlingarna vilket gör att de ser olika ut varje vecka. Barnen ges möjlighet att hjälpa till att dela det ansvaret vilket ökar variationen ytterligare. Känslan av att tillhöra en stor gemenskap förstärks på dessa stunder och uppskattas av alla.

Vanliga utflykter

I slutet av vårterminen händer det att hela förskolan åker på en hemlig utflykt och vi är då borta hela dagen.

Genom arbetet i våra projekt kommer vi i kontakt med olika platser i vår närmiljö såsom biblioteket, andra lekplatser och spännande ställen i Partille som barnen vill utforska.

Under rådande pandemi uppsöker vi endast platser som vi kan gå till.

Teaterföreställningar

En till två barnteaterföreställningar brukar det också bli under ett år.