Aktiviteter

Vi lägger stor vikt vid friluftsaktiviteter och tillbringar oftast en dag/vecka i skogen. De stora barnen lagar sin lunch där medan de yngre går hem och äter sin lunch lagad av egen kokerska på förskolan.

Vi arbetar aktivt för att ge barnen tillgång till alla sina språk såsom musik, rytmik, drama, konstnärligt skapande och konstruerande. Förskolans läroplan är vårt styrdokument.

Friluftsverksamhet

Friluftsaktiviteter sker minst en gång i veckan.De äldsta barnen 4,5-6 år, på Ekorren får lära sig om växter och djur i naturen och deras samspel. Vad man ska göra om man går vilse är också bra att kunna. De får också prova på att tälja och såga. Varje gång lagas det mat i skogen och barnen hjälper gärna till.

På Ekorreplatsen finns ett vindskydd, eldstad, skogstoalett och en bana mellan träden.

Skogpromenader är ett bra komplement till vanlig lek eftersom balansen och grovmotoriken övas upp på ett annat sätt än på slät mark.

Varje barn har med sig sittunderlag och fika.

För de mellanstora barnen

Vi har också skogsverksamhet anpassat för de mellanstora barnen. Barnen mellan 2,5 och 4 år på avdelningen Igelkotten går till en närbelägen skog. Alla har ryggsäck med sig med frukt för en gemensam fikastund .

I skogen har vi en liten samling då vi sjunger och leker lekar samt pratar om både djuren och naturen. Barnen lär sig att leka med det som skogen har att erbjuda: stubbar, pinnar, kottar, bygga kojor mm. De får stor förståelse i att vara rädda om naturen och de små djuren.

För de allra yngsta

Friluftsverksamheten för de allra yngsta har vi i skogen bakom förskolan en gång i veckan, en liten glänta ovanför en stor myrstack är vår slutdestination som inte är så långt bort men kan vara nog så besvärlig att nå om man precis lärt sig gå.

Under våra träffar går vi igenom olika saker vi hittar på vägen som tex pinnar, mossa, löv eller olika djur. Vi sjunger också sånger, gör ramsor och leker lekar.

Igelkotten Kotte är en handdocka som kommer på besök varje vecka för att prata med barnen om saker som finns i naturen.

Sångsamling

Varje fredag efter frukost träffas alla barnen och personalen på en avdelning för sånglekar. Vad det blir beror på pedagogen eller barnet som planerat samlingen. Alla har olika idéer därför blir det annorlunda och lika kul varje gång.

Känslan av att tillhöra en stor gemenskap förstärks på dessa stunder och uppskattas av alla.

Vanliga utflykter

I slutet av vårterminen händer det att hela förskolan åker på en hemlig utflykt och vi är då borta hela dagen. För övrigt gör vi ofta utflykter till biblioteket, andra lekplatser eller andra ställen i Partille som vi kan utforska.

En till två barnteaterföreställningar brukar det också bli under ett år.

Teaterföreställning